Anadolu Etap
Anadolu Grubu, Özgörkey Holding ve dünyanın en büyük portakal suyu üreticilerinden Brezilyalı Cutrale Grubu’nun ortaklığı ile 2010 yılında kurulan Anadolu Etap; 8 çiftliği, 3 meyve suyu fabrikası ve 1 meyve paketleme tesisi ile Türkiye’nin en büyük meyve yetiştiricisi ve meyve suyu üreticisi konumundadır.
Balıkesir Tahirova, Çanakkale Kumkale, Denizli, Konya Karapınar, Karaman çiftliklerinin yanısıra Adana ve Urfa’daki deneme çiftlikleri ile 30 bin dekar alanda toplam 5 milyon meyve ağacına sahip olan Anadolu Etap, kendi üretimine ek olarak sayısı 3 bini aşan köyden de meyve alımı gerçekleştirmektedir. Anadolu Etap’ın meyve suyu fabrikaları Mersin, Denizli ve Isparta’da, Paketleme Tesisi ise Gönen’de bulunmaktadır.
Anadolu Etap, meyve suyu konsantresinden püreye ve yüzlerce farklı çeşit taze meyveye uzanan geniş bir ürün portföyüne sahiptir. Özenle yetiştirdiği taze meyveleri, yurtiçinde yerel zincir marketler, pazarlar ve manavlar aracılığıyla tüketicilerle buluştururken; meyve suyu ve taze meyve ürün portföyünün yüzde 50’sini de Avrupa’dan Amerika’ya, Orta Asya’dan Uzakdoğu’ya uzanan geniş bir coğrafyaya ihraç etmektedir. Ayrıca Türkiye’nin ilk sertifikalı meyve markası Doal ile Taptazem ve Meyveden Şeker markaları bulunmaktadır.
Anadolu Etap tüm faaliyetlerini gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak üzere sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olarak yürütmektedir. 2014 yılında benimsediği temel prensipleri düzenlediği geniş katılımlı paydaş çalıştayıyla yazılı hale getirerek, Türkiye’nin ilk “Sürdürülebilir Tarım İlkelerini” hazırlamıştır. Gıda ve tarım sektörlerine öncülük eden vizyonuyla hazırladığı bu ilkeler; faaliyet alanlarının ve iş yapış şekillerinin tüm süreçlerinde ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirliğin sağlanmasına odaklanmaktadır. Anadolu Etap bu kapsamda; sürdürülebilir tarımı, kadınları ve çocukları odağına alan birçok uzun soluklu plan ve projeyi hayata geçirmektedir.
Operasyonlarındaki çevresel etkisini azaltarak doğanın mirasına sahip çıkan bir şirket olarak; toprak, su ve biyolojik çeşitliliğin korunması, enerji optimizasyonunun sağlanması ve atık yönetimi alanlarında politikalarına yatırım yapmayı sürdürmektedir.
Ekosistemin sürdürülebilirliğini sağlamak, meyve yetiştiriciliğine yeni ve çok daha gelişmiş standartlar sunmak amacıyla kurduğu “AgroAkademi” adı altında sürdürülebilir tarım uygulamaları” eğitimleri vermektedir. Böylelikle modern meyve yetiştirme tekniklerinin ve sürdürülebilir tarım ilkelerinin yaygınlaştırılmasını hedeflemektedir. Kurulduğu günden bu yana toplam 750 kişinin eğitim aldığı akademide, kadın çiftçilerin eğitimine öncelik vermekte, kadın işgücünün niteliğini artırarak ekonomiye katılımını desteklemektedir.
MİÇO projesi ile Türkiye’de mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına kendi çiftliklerinde okul açan ve ücretsiz ve kesintisiz eğitim sağlayan ilk tarım şirketidir. Milli Eğitim İl Müdürlükleriyle koordinasyon halinde, eğitim öğretim yılı içinde Balıkesir ve Çanakkale çiftliklerine gelen çocukların taşımalı sistem ile eğitimlerine devam etmelerini sağlamaktadır. Okullar kapandıktan sonra ise Halk Eğitim Müdürlükleri’nin atadığı öğretmenler ile söz konusu iki çiftliğinde açtığı okullarda; resim, el sanatları, müzik, beden eğitimi ve Türkçe eğitimleri vermektedir. Anadolu Efes Spor Kulübü işbirliğiyle hayata geçirdiği “MİÇO Sahada” projesi ile de, çocukların sosyal gelişimlerine basketbol yoluyla katkıda bulunmaktadır. MİÇO projesi ile son dört yılda toplam 655 çocuğa ulaşılmıştır.
“Misafir tarım işçileri” olarak tanımladığı mevsimlik göçer tarım işçilerinin ve ailelerinin güvenli, temiz, sağlıklı ve konforlu bir ortamda konaklaması için altyapı hizmetleri tamamlanmış; kendine ait duş, tuvalet ve kliması olan, endüstriyel mutfak ekipmanlı ve yangın önlemli konaklama alanları kurmaktadır.
600 farklı analizden başarıyla geçen Anadolu Etap meyveleri, uluslararası “Global G.A.P” ve yerli “İyi Tarım Uygulamaları” sertifikalarına sahiptir.
Anadolu Etap, sürdürülebilir gıda ve tarım odağında yaptığı çalışmaları, küresel anlamda kabul görmüş ve dünyanın dev şirketleri tarafından kullanılan Global Reporting Initiative (GRI) raporlama standartlarına göre hazırladığı Sürdürülebilirlik Raporunun ilkini 2018 yılında yayınlamıştır.
Tarımın ve tarıma dayalı endüstrilerin gelişimine öncülük eden vizyonuyla, kurulduğu günden bu yana sektörüne 350 milyon dolar yatırım yapan Anadolu Etap, “Duyarlı ve Kontrollü Tarım” uygulamaları ile “sağlıklı nesiller için sağlıklı meyveler yetiştirmeye devam etmektedir.